perjantai 12. helmikuuta 2010

Taidetta kansalle

Tajusin äskettäin, että en oo varsinaisesti käyny koskaan taidenäyttelyssä. Jos siis ei lasketa jotain ala-asteen luokkareissuja museoon, jossa lopuksi pelattiin vaan korttia nurkassa. Tarkotus on ollu jo pitkään mennä katsastamaan joku valokuvanäyttely mutta aina on vaan löytyny jotain muuta tekemistä. Nyt päätin taas, että meen kattomaan jotain näyttelyä. Mutta sitten tulikin runsaudenpula. Menossa on meinaa ainakin kolme varteenotettavaa näyttelyä. Jos mahdollista, katsastan ne kaikki.


H.R. Giger: ALIEN Version III, 1978

Ensimmäinen näyttely on Tampereen Taidemuseon mahtavalta vaikuttava H.R. Gigerin Art-Design-Film -elokuvaretrospektiivinäyttely. Esillä on Gigerin piirroksia, videoita, veistoksia ja kuvadokumentaatioita. Giger on tunnettu erityisesti suunnittelemastaan hirviöstä, alienista, Ridley Scottin elokuvaan Alien - kahdeksas matkustaja. Kuvien perusteella aika mykistävää settiä kyllä luvassa. Näyttely Tampereella 30.1-5.4.2010 Must see!



Steve McCurry: Afgaanityttö, Pakistan 1984

Toinen näyttely on Steve McCurryn retrospektiivi, eli koko 27 vuoden uraa esittellevä näyttely, Salon Taidemuseon Veturitallissa. McCurry on tunnettu erityisesti kuvistaan kriisialueilta kuten Afganistanista, jossa otettujen kuvien ansiosta McCurryn ura lähti ensikerran nousuun vuonna 1979. Kuuluisan Magnum-kuvatoimiston pitkäaikaisen kuvaajan näyttely on esillä Salossa 02.05.2010 saakka. Nämäkin kuuluisat valokuvat on pakko tsekata. Jotenkin tällaiset poikkeavissa oloissa otetut kuvat on aina kolahtaneet muhun ja lujaa.



Iina Esko - Näyttelystä Undays

Viimeinen kiinnostava näyttely on Turun B-Gallerissa esillä oleva Iina Eskon valokuvanäyttely Undays. Kuviin Esko on vanginnut kavereitaan "juhlien jälkeisen päivän tunnelmissa", suomeksi krapulassa. Mahtavaa! Täytyy ilmeisesti itsekin samaistua kuvien malleihin ja mennä tarkastamaan näyttely maailmaa tärisyttävässä darudessa. Näyttely on samalla Iina Eskon lopputyö Turun Taideakatemian valokuvauksen linjalta.

Näin tällä kertaa. Muistakaa ihmiset sivistää itseänne ja menkää gallerioihin ja museoihin kiertelemään ja katselemaan. Tiedä vaikka siitä saisi jotain ispiraatiota omaan toimintaan. Jep, jep. Varautukaa henkisesti myös meikäläisen järjestämään valokuvanäyttelyyn Turussa ensi kesänä.

3 kommenttia:

  1. Toi giger on ihan kajahtanu äijä... tai ainakin noi sen teokset on ihan sairasta ja mielipuolista kamaa siinä missä taidokastakin. Oon selannu pari taidekirjaa Gigeristä ja ne teokset lyö ihan laudalta. Suosittelen... ties milanen shokki ne on alkuperäisinä. Limaa ja inhoo.

    VastaaPoista
  2. Lima on jees. Samoin alienit. Voi kyllä olla aika pärisyttävä näyttely. Oottelen innolla..

    VastaaPoista
  3. ootko käyny tuol salossa jo? haluisin nähä ton näyttelyn kans, ni jos tehää retki sinne joku päivä?

    VastaaPoista